Zveza joga društev Slovenije je pretekli vikend praznovala 30. obletnico organizirane vadbe Joge v vsakdanjem življenju v Sloveniji. Osrednja slovesnost je potekala v nedeljo, 6. oktobra 2019 v čudovitem okolju protokolarnega objekta Brdo v prisotnosti avtorja in ustanovitelja sistema Joga v vsakdanjem življenju njegove svetosti Vishwaguruja Mahamandaleshwarja Paramhans Sri Swami Maheshwaranande.

Praznovanje sta s prisotnostjo počastila predsednik državnega sveta Republike Slovenije gospod Alojz Kovšca in njegova ekscelenca Paramajit Man, veleposlanik Republike Indije v Sloveniji. Slovenski vadbeniki joge so se zelo razveselili obiska Mahamandaleshwarja Swamija Gyaneshwarpurija in Mahamandaleshwarja Swamija Vivekpurija in seveda vseh drugih prijateljev Joge v vsakdanjem življenju od blizu in daleč.

Prireditev je z navdihujočim petjem odprla umetnica Mina Kunstelj. Začetke in razvoj Joge v vsakdanjem življenju je predstavil gospod Jože Sraka, predsednik Zveze joga društev Slovenije. Leta 1988 so člani Joge v vsakdanjem življenju iz Novega Sada na Pohorju organizirali seminar, ki sta ga vodila Vishwaguruji in njegov spoštovani učitelj Hindu Dharmsamrat Paramhans Sri Swami Madhavananda, ali Holy Guruji, kot so ga klicali učenci.  Seminarja se je udeležilo več Slovencev, med njimi pokojni gospod Jože Gal, ki je tako postal starosta Joge v vsakdanjem življenju pri nas. Iskrica se je vnela in že naslednje leto, 1989, so ustanovili prva štiri društva. Leta 1990 je imel Vishwaguruji v Cankarjevem domu v Ljubljani prvo javno predavanje.   

Njegova ekscelenca gospod Paramjit Mann je čestital za pomembno obletnico in poudaril, da je Vishwaguruji resnični ambasador Indije, njene kulture in dediščine. Slovenski skupnosti Joge v vsakdanjem življenju je izrazil občudovanje in si zaželel, da bi se vrnil v Slovenijo ob praznovanju 50. obletnice. 

Udeleženci so si ogledali najnovejši video o Om ašramu - duhovnem, izobraževalnem in raziskovalnem centru v Jadanu (indijska zvezna država Radžastan), ki je namenjen zaščiti vsega živega, okolju in miru v svetu. 

Vishwaguruji, častni gost in govornik, je razložil pomen duhovnosti v sodobnem svetu. Posebej je poudaril dejstvo, da so ravno v Sloveniji člani Joge v vsakdanjem življenju ustanovili AYUSH Europe, edinstveno organizacijo, ki se posveča promociji ajurvede, joge in drugih tradicij, izvirajočih iz Indije in njihovi kakovosti. Zahvalil se je članom skupnosti Joge v vsakdanjem življenju v Sloveniji za njihovo predanost in blagoslovil prisotne in vse prebivalce Slovenije. 

Nato je prof. dr. dejan Dinevski, predsednik Društva Joga v vsakdanjem življenju Maribor spregovoril o znanstvenih dokazih učinkov redne vadbe joge. Udeležene je nagovoril tudi Mahamandaleshwar Swami Gyaneshwarpuri. 

Predsednik državnega sveta Republike Slovenije gospod Alojz Kovšca je vadbenikom Joge v vsakdanjem življenju v Sloveniji in Vishvagurujiju čestital ob obletnici. Zbrane je nagovoril še posebni gost, arhitekt Om ašrama, slovenski rojak  Swami Yogeshpuri.  

Slavnostno praznovanje je sklenil priljubljen glasbenik Trkaj s svojim izvirnim bhajanom v stilu rap-a in nadvse navdušil in poživil udeležence, ki so se po tem udeležili družabnega sprejema v preddverju dvorane.