Pomanjkanje spanja, zaskrbljenost, stres, strah, negotovost so dejavniki, ki slabijo imunost in zmanjšujejo kakovost življenja. V tem prispevku bomo govorili o tehniki globokega sproščannja – joga nidri, ki blagodejno deluje prav pri teh težavah.

Joga nidra: globoko jogijsko sproščanje

Joga nidra ali zavestno spanje, popolna sprostitev, nima nobene zveze s hipnozo ali samohipnozo. To je tehnika, s katero ostanemo popolnoma zavestni, lahko jo vadijo vsi, od otrok do starejših, mogoče jo je vključiti v vsakdanje življenje in nam je vsem blizu. Morda se spomnite, da ste kdaj popoldne legli in se v samo nekaj minutah uspeli globoko sprostiti, tako da ste imeli občutek, kot da ste spali cele ure. To je osnova prve stopnje te tehnike - da se uspete v nekaj minutah popolnoma sprostiti in odpraviti mišično napetost, ki jo povzroča stres. Stres je tudi najpogostejši vzrok slabenja naše imunosti, ki je za nas v sedanjem času epidemije korone izredno pomembna.

Ko ležemo, imamo včasih občutek, kot da nam drhti celo telo, kot da utripa v ritmu srca. To je napetost, ki jo povzroča stres. Ko pa vstopimo v stanje globoke sproščenosti, še isti hip izgine. Joga nidra je jogijski način spanja, med katerim s svojo voljo (zavestno) zelo aktivno simpatično živčevje (reakcija boj - beg) prestavimo v stanje, v katerem je aktivno parasimpatično živčevje (reakcija prebava in sprostitev). Z joga nidro dosežemo globoko sprostitev celega telesa, umirjanje toka misli in uravnovešanje čustev. Na ta način odpravljamo celo vrsto psihosomatskih težav.

Kako pravilno izvajati joga nidro?

Lezite na hrbet (anandasana), noge in roke so rahlo razmaknjene, dlani so obrnjene proti stropu, da je tako prsni koš bolj odprt in lahko še popolneje dihate. Lahko se pokrijete in preprečite, da bi vam bilo hladno.

Enkrat do dvakrat malo globlje vdihnite in počasi izdihnite (skozi nos) ter občutite, kako napetost zapušča vaše telo. Občutite težo svojega telesa, stik telesa s podlago. V mislih (brez premikanja) počasi potujte prek celega telesa od nožnih prstov do vrha glave in od vrha glave do nožnih prstov. Gre izključno za mentalno vadbo in ni nobene potrebe po premikanju telesa. V mislih potujete prek telesa in vsak del posebej sproščate. Poskusite občutiti vsak del telesa, kako postaja sproščen in lahek.

relaxation

Ko sprostite celo telo, pozornost usmerite v svoje dihanje. Zavedajte se le vdiha in izdiha, skušajte občutiti, kako se vam ob vdihu trebuh povečuje, z izdihom pa zmanjšuje. Ne spreminjajte ritma dihanja. To zavedanje in sproščanje telesa ter zavedanje dihanja in „trebušnega dihanja“ umiri živčni sistem, uravnovesi levo in desno polovico možganov, pomiri vznemirjena čustva in vodi k odpravi stresa in nespečnosti. Nekaj minut opazujte svoje dihanje, usklajenost dihanja in telesa – kako se telo širi in krči. Občutite, kako z vsakim izdihom napetost zapušča telo, z vdihom pa vam telo napolni sveža energija (prana).

Na začetku in na koncu joga nidre lahko ponovite 'sankalpo', svojo odločitev, cilj ali željo, ki mora biti pozitivna, kratka, popolnoma razumljiva, izrečena v sedanjosti. Ko v mislih oblikujete sankalpo, jo sami pri sebi trikrat ponovite in lahko ste prepričani, da se bo uresničila. Na ta način lahko odpravimo slabe navade, sprejmemo pa dobre in prispevamo k boljšemu zdravju.

Po približno petnajstih minutah se počasi spet zavedajte celega telesa. Ozavestite položaj telesa v prostoru in zavedajte se, da ne spite, ampak vadite joga nidro. Nekajkrat malo globlje vdihnite in izdihnite, narahlo premaknite prste na rokah in nogah. Potem z vdihom dvignite roke nad glavo in se pretegnite, z izdihom pa se sprostite. Podrgnite dlani in jih ogrete prislonite na oči, ogrejte veke in obraz ter počasi odprite oči. S tem je joga nidra končana. Počasi sedite. Od 30 do 45 minut joga nidre velja toliko kot več ur spanja.

To je samo majhen del tehnike joga nidre iz sistema „Joga v vsakdanjem življenju“, ki vam lahko prinese velike koristi.

Znano je, da mnoge rešitve znanstvenih problemov in veliki umetniški navdihi izvirajo prav iz stika med spanjem in budnim stanjem. Stanje med nezavestnim, podzavestnim in zavestnim je stanje prvega dela vadbe joga nidre.

Poklonite si petnajst minut dnevno in izkusili boste takojšnje koristi, ki jih prinaša joga nidra. Boljše telesno, mentalno, čustveno in duhovno zdravje, boljši spomin, ustvarjalnost in boljše reševanje težav. Bolje se bomo spoprijemali s težavami, ki jih prinaša življenje, in okrepili imunski sistem, ki nas ščiti tudi pred korono.

Svami Vivek Puri, Joga v vsakdanjem življenju Hrvaška

Povezava na izvirni članek

Vabljeni, da preberete še druge prispevke iz serije Joga kot preventiva proti koroni:

Joga kot preventiva proti koroni: Pranajama

Joga kot preventiva proti koroni: Izpiranje nosnic

Joga kot preventiva proti koroni: Zdravje na krožniku

Vsestranski seriji asan: Khatu pranam in Bari Khatu pranam